LEMON MARBLE BIRTHDAY CAKE
4/07/2012 09:00:00 pmAssalamulaikum, diizinkan Allah swt bertemu kembali di pagi Jumaat ini.
Semuga kita semua di bawah keredhaan & keberkatannya. AMIN.
Lama sungguh tak bersiaran. Terlalu sibuk dengan aktiviti harian.
Walau pun hajat dihati ingin berkongsi entri tapi masa tetap mencemburui.
Sepanjang menyepi berbagai juadah yang telah saya pelajari tapi tidak sempat untuk memuatkan entri.
Kita kongsi saja apa yang berkenan di hati.
Hari Selasa yang lalu, rakan sepejabat mengulangi pemintaan untuk kek yang mempunyai perasa buah oren sunkist. Atas masa santai, carian di blog kawan blogger adalah sasaran. Saya mencuba resipi di blog http://kitchenguardiance.blogspot.com/. Silican Orange Cake resipi di cari.
Aduhai sekali cuba je dah dapat tekstur kek yang lembut gebu & rasanya sedap sekali. My tester is my Hubby & my children. Kalau Hubby kat sedap bermakna I dah capai apa yang sepatutnya. Kalau Hubby kata its OK that mean theres something need to be polish.
Next morning apa lagi rakan sepejabat jadi mangsa sebagai tester, Sorry. Kesimpulannya kawan kata nice. My senior Miss Tan place an order for her mother's 84th Birthday. Dia minta saya buatkan kek oren marble cheese. TQ TQ I will try my very best.
Let us share the joy of baking
and
the outcomes of secret in cooking.
SILICAN ORANGE CAKE
INGREDIENT
- 250 GRAM BUTTER (I used Buttercup)250 GRAM SELF-RISING FLOOR
- 250 GRAM CASTOR SUGAR
- 3 EGGS (B GRADE)
- 2 SUNKIST ORANGE (1 1/2 - squeeze to make 85 ml orange juice & 1/2 grate the skin to enjoy the taste of orange)
- 1 TSP VANILLA ESSENCE
- 1 TSP OREN ESSENCE (I omit)
- Firstly beat the butter with sugar until fluppy.
- Add egg one by one with 2 minutes beat per egg
- Add vanilla essence.
- Using the wooden spatula add in the flour in 3 combination
- Lastly add the orange juice and mix well then put the orange skin for extravaganza smell & taste)
- Bake in round pan 8 inch with 170 for 50 minutes.
LET US TRY.
0 comments