MEE KARI

1/28/2012 03:30:00 pm

ASSALAMUALAIKUM WBR. Alhamdulilah kembali berN3.

Setelah puas bercuti maka POLKADOT menyambung routine. Tentu bosan asyik POLKADOT POLKADOT tapi saya suka ha3. Hari ni Pn Haridah menyambung tempahan untuk hantaran majlis pernikahan anak buahnya. TQ.

Lama sudah tidak menguruskan hal ehwal mengemas rumah. Hari ni mulalah menghayung penyapu dan batang mop. Seronok gak mengemas ni. Hasilnya puas hati sendiri. Hubby sibuk dengan mengecat dinding dapur maklumlah sejak ada business ni ruang dapur menjadi keutamaan. Tukar warna dapat mood baru. Baru masakan menjadi. Ye le tu.

Pagi ni nak buat mee kari resipi sendiri. Kegemaran Hubby & anak-anak. G ECONSAVE (kat Mua ni famous). Segala rencah saya telah aturkan dan dibantu oleh anak lelaki keduaku ARASH. Boy ni rajin membantu. TQ Boboy.




MEE KARI









SEMANGKUK MEE KARIKU





Macamana boleh tak. Ni resipi kegemaran kami sekeluarga. Bila cuti mee kari adalah satu kemestian. Nanti saya sisipkan resipinya k. SELAMAT MENCUBA.Oklah dah larut malam. Nak tidur sok nak g Mersing hantar anak sulongku ALYA leh ke Sek Sains Mersing. Malam lambat tidur baru selesai buat POLKADOT permintaan anak daraku untuk di bawa pulang ke asrama. 


MEE  KARI


Bahan-Bahan


  1. 1 kilo mee kuning/meehoon/kueh teow (saya lebih suka mee kuning)- direbus & toskan
  2. 1/2 kilo udang (direbus & toskan)
  3. 1/2 kilo taugeh (dicelur)
  4. kacang panjang (mentah/dicelur)
  5. lada merah dihiris
  6. telur rebus
  7. kangkung di celur
  8. Limas kasturi di potong dua

KUAH

  1. Lada kering 20 tangkai (di rendam air panas & buang bijinya)
  2. 8 ulas bawang merah kecil
  3. 4 ulas bawang putih
  4. 2 batang serai (dihiris ambil umbut yang lembut)
  5. 3 biji isi buah keras
  6. 2 sudu makan udang kering
  7. 2 sudu makan ikan bilis
  8. 2 senduk rempah kari (saya guna BABAS)
  9. 2 biji kelapa diperah anggaran dua mangkuk
  10. 2 pek bebola ikan (potong dua)
  11. 1 pek kek ikan (potong setebal 1 cm)
  12. 5 keping tahu digoreng dan dipotong ikut kesukaan. (Saya suka potong 3 segi)

Cara-cara membuat kuah mee kari :-

  1. Cili kering, bawang merah, bawang putih, serai, buah keras, udang kering & ikan bilis di blender hingga halus.
  2. Tumis semua bahan yang telah diblender sehingga naik bau dan garing.
  3. Masukkan rempah kari dan tambahkan air anggaran dua mangkuk.
  4. Biarkan sehingga mendidih.
  5. Masukkan santan dan seterusnya masukkan garam dan serbuk perasa dan sedikit gula
  6. Setelah kuah nampak mendidih kacuh pelahan dan jangan tinggalkan. Kalau santan mendidih kuah akan bertahi minyak.
  7. Akhir sekali masukkan bahan No 10 - 12. Bila dah ok taburkan bawang goreng dan padamkan api.
  8. Sedia untuk dihidang bersama bahan-bahan mee.

SELAMAT MENCUBA.





You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

LIKE US ON FACEBOOK