PAVLOVA

2/26/2015 10:34:00 am


ASSALAMMUALAIKUM
Morning nice pep.

Yes!!!
Finally...dapat juga menarikan jemari ni nak mengetuk kekunci untuk menyambung
entry kat blog yang agak usang ni... he he...bukan buzy....
aktif tengok blog orang je.


Anyway don't waste.
Banyak entry yang nak dikongsi.

Jom makan Pavlova.
Manisan orang putih yang lately ramai yang telah meletakkan sebagai sajian petang di rumah masing-masing. Tapi ni my version.
Jom la tengok


PAVLOVA


Ini semua buah-buahan yang lazim digunakan di dalam penyediaan Pavlova.
Strawberry, Kiwi, Markisa ... lagi menarik sekiranya di tambah blueberry untuk kecerian warna.



Untuk versi ni saya buat dua jenis, Mini Pavlova dan Pavlova





MINI PAVLOVA before baking




























READY TO EAT

OK enjoykan tengok pavlova yang dah siap ni.

Mesti rasa berkobar-kobar nak ke dapur.
Yang bekerja nanti balik go to the supermarket ... plan for tz weekend tea.

Ok.

Surely your Sunday will be a nicer Sunday after serving the joyful  full of luv heart in the making of PAVLOVA.

Your children surely give you a deep kiss.

Nak try.
I give you my resipi.


4 biji telur ayam gred A.  (Ambil putih sahaja)
200 gram castor sugar. (Normally I used 110 gram - 150 gram)
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping 

240 ml Whipping Cream
20 gm castor sugar


Cara nak buat :-

Pukul putih telur hingga hingga diterbalikkan tak jatuh. he he
Masukkan gula castor pukul hingga kental dan berkilat.
Masukkan esen vanilla kaup balikkan
Campurkan cuka kaup balikkan dan akhirnya masukkan tepung jagung dan kacau hingga sebati.
Finally letak baking paper betuk ikut suka. Boleh guna pipping bag letak je pun boleh.
180 degree bake for 55 minutes or till done.
Buka pintu oven sejukkan.
After semua dah sejuk then only start topping k.

I know that you all trill nak topping dan tabur buah kan??
So why waste lets try.
Nice to eat chill.

SELAMAT MENCUBA.







You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

LIKE US ON FACEBOOK