PEGEDIL DAGING - "BEEF PATTY"

10/27/2013 09:52:00 pm



Assalam.
Happy weekend.


Today planning nak pergi ke Metriculation College di Tangkak.
Ziarah Alya. Maklumlah final exam week. Sekarang tengah study week.
Call ibu ... Ibu datang bawa MILO 3 in 1 tau. Along nyer dah habis.
Hari last week pun nak kena beli milo.
Hai kalau dah manja macamni le.
It ok u r nearby only.
As long as study.
Her favourite food is - PEGEDIL DAGING. Along tak tau pun ibu akan buat pegedil.
Kadang-kadang planning tak menjadi. Insyallah.


PEGEDIL DAGING
Step by step. My version.





Kentang dikupas kulitnya.
Kemudian dipotong bulat seperti di dalam foto.



Kemudian digoreng sehingga agak kuning. Ketika panas tumbuk kentang tersebut agar hancur.



Daging cincang direbus anggaran 10 minit dan ditoskan.
Gaulkan bersama kentang yang ditumbuk berserta daun saderi dan lada merah yang dimayang halus.
Tambahkan bawang goreng.




Gaulkan sehingga sebati. Ditambah garam, perasa dan lada sulah.
Kemudian...... bentukkan bulat dan leperkan sedikit seperti di dalam foto.

Pecahkan telur dan dipukul ringan.
Kemudian celupkan ke dalam telur dan mula menggoreng dengan api yang sederhana.
Apabila agak kuning bolehlah diangkat dan dimakan panas.
Sesuai di makan bersama soto atau begitu saja.









SELAMAT MENCUBA.
Resipi tradisi turun temurun.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

LIKE US ON FACEBOOK