IFTAR KE 5 - IKAN GELAMA GORENG BERTAUCU

7/25/2012 10:59:00 pm

Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Allah swt. sehari lagi kita berpuasa.
Dengan penuh tawaduk ku pohon limpahan kesihatan, rezeki di bulan yang mulia ini.
Diberi kekuatan pada diriku, suami tercinta dan anak-anak yang dimanja.
JOM kita tingkatkan ibadah di bulan yang mulia ini.

Hari ni juadah iftar kami sekeluarga adalah dari hati nuraniku.
Rasanya masakan ala-ala kampung terlintas dibenak fikiranku.

MENU IFTAR 5

NASI PUTEH
IKAN GELAMA MASAK GORENG TAUCU
JANTONG PISANG BERANGAN MASAK LEMAK KUNING
URAP - Beremi, Pegaga, kacang panjang, taugeh (umpan anak-anak makan ulam)
TAUHU SUMBAT SOS LADA
AIR SIRAP SELASIH

(Masa di pejabat dah plan nak balik jam 4-30 p.m. Aduh termasak ke saya. Bak kata pepatah -  hendak seribu daya tak nak macam dalihnya).
Berkat kekuatan bulan Ramadan Almubarak terlaksana juga MENU IFTAR 5 - Alhamdulilah bersyukur ke hadrat Allah swt.)


IKAN GELAMA GORENG TAUCU










RESIPI


5 EKOR IKAN GELAMA PANJANG (digoreng kunyit hingga garing)
1/2 MANGKUK SANTAN KELAPA  (jangan terlalu pekat)
3 SUDU MAKAN TAUCU
1 SUDU KECIL UDANG KERING/GERAGAU )   
5 ULAS BAWANG MERAH                               )
2 ULAS BAWANG PUTIH                                  )   Semua diblender halus
7 TANGKAI CILI PADI                                      )
1/4 MANGKUK AIR ASAM JAWA
GULA, GARAM (secubit sebab taucu dah masin)


  1. Tumis bahan yang dikisar hingga garing.
  2. Masukkan santan dan rendidih hingga agak mengelegak
  3. Masukkan taucu dan air asam jawa
  4. Masukkan bahan perasa.
  5. Tuang di atas ikan yang telah goreng. 
  6. Jika suka hiris lada hijau atau merah

Enak dimakan bersama nasi panas. Saya rasa sangat sesuai untuk juadah berbuka.



JANTONG PISANG BERANGAN 
GULAI KUNING







2 BIJI JANTONG PISANG BERANGAN (Hiris dan rebus bila lembut toskan)

1 MANGKUK SANTAN
LADA MERAH         )
IKAN BILIS              )                Dikisar
UDANG KERING     )

(Masuk dalam periuk bahan yang dikisar bersama santan dan rendidih sambil dikacau pelahan. Masukkan jantong yang telah ditos dan tambah perasa)


URAP 









Daun Pegaga, Beremi, kacang panjang di potong ikut citarasa masing-masing.

Bahan Serunding

Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Udang kering
Cili padi 

Kesemua dikisar agak kasar.
Tumis sehingga naik bau dan masukkan kelapa parut anggaran 1/2 biji.
Goreng hingga kekuningan. Padamkan api dan masukkan kesemua ulaman.
Sesuaikan rasa dan gaul ringan. 

SEDIA UNTUK DIHIDANG



TAUHU SUMBAT 
BERSOS LADA




12 KEPING TAUHU
(goreng)
HIRIS TIMUN
DAN LOBAK MERAH
BELAH TAUHU DAN
SUMBAT TIMUN YANG DIHIRIS


SOS

6 TANGKAI LADA MERAH
3 ULAS BAWANG PUTIH
GULA GARAM SECUKUP RASA

(Kisar halus bersama air panas mendidih)
Tuang dalam mangkuk dan campur sos.






Tak sah rasanya tanpa air minuman sejuk. Sirap lemon selasih menyegarkan kerongkong di musim panas ni dan juga air teh O panas juga tersedia.








ALHAMDULILAH.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

LIKE US ON FACEBOOK