IFTAR KE 5 - IKAN GELAMA GORENG BERTAUCU
7/25/2012 10:59:00 pmAlhamdulillah, bersyukur kehadrat Allah swt. sehari lagi kita berpuasa.
Dengan penuh tawaduk ku pohon limpahan kesihatan, rezeki di bulan yang mulia ini.
Diberi kekuatan pada diriku, suami tercinta dan anak-anak yang dimanja.
JOM kita tingkatkan ibadah di bulan yang mulia ini.
Hari ni juadah iftar kami sekeluarga adalah dari hati nuraniku.
Rasanya masakan ala-ala kampung terlintas dibenak fikiranku.
MENU IFTAR 5
NASI PUTEH
IKAN GELAMA MASAK GORENG TAUCU
JANTONG PISANG BERANGAN MASAK LEMAK KUNING
URAP - Beremi, Pegaga, kacang panjang, taugeh (umpan anak-anak makan ulam)
TAUHU SUMBAT SOS LADA
AIR SIRAP SELASIH
(Masa di pejabat dah plan nak balik jam 4-30 p.m. Aduh termasak ke saya. Bak kata pepatah - hendak seribu daya tak nak macam dalihnya).
Berkat kekuatan bulan Ramadan Almubarak terlaksana juga MENU IFTAR 5 - Alhamdulilah bersyukur ke hadrat Allah swt.)
- Tumis bahan yang dikisar hingga garing.
- Masukkan santan dan rendidih hingga agak mengelegak
- Masukkan taucu dan air asam jawa
- Masukkan bahan perasa.
- Tuang di atas ikan yang telah goreng.
- Jika suka hiris lada hijau atau merah
12 KEPING TAUHU
(goreng)
HIRIS TIMUN
DAN LOBAK MERAH
BELAH TAUHU DAN
SUMBAT TIMUN YANG DIHIRIS
SOS
6 TANGKAI LADA MERAH
3 ULAS BAWANG PUTIH
GULA GARAM SECUKUP RASA
(Kisar halus bersama air panas mendidih)
Tuang dalam mangkuk dan campur sos.
0 comments